MENÜ

Dr. Bereczki Imre Emlékház - Mesterségek Háza

Dr. Bereczki Imre Emlékház - Mesterségek Háza

A DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény kiállítóhelye, egy felújítást követően 2012-ben – Murányi Magdolna etnográfus kiállítási tervei alapján nyílt meg, a múzeumalapító születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Kossuth utca 34. szám alatti épület dr. Bereczki Imre és neje egykori otthona, – 1937-ben került néhai Bereczki Imréné Szabó Erzsébet tulajdonába. 1999-től még ott kezdődött meg a gyűjteményi anyag feldolgozása, a leltározások, Árkus Péter régész, és dr. Szonda István, dr. Örsi Julianna etnográfusok szakmai vezetésével, a debreceni néprajzos egyetemistáknak és több lelkes helyi segítőnek köszönhetően.

A lakóház egykori szobáiban cipész-, szabó-, kovács-, és kádárműhely, a folyosó végén kötélgyártó eszközök láthatók. A kemencés szobában emlékkiállítás, míg a legbelső helyiségben kézműves és foglalkoztató műhely kapott helyet.

Az állandó kiállítások mellett évente több időszaki kiállítás látható a Folyosó galériában, ahol főként helyi alkotók, kézművesek, vagy a néprajzi gyűjtemény egy-egy érdekes tárgyának bemutatására van lehetőség.

5510 Dévaványa, Kossuth L. u. 34.

Telefon: 06-20/492-10-38.